Детективне агентство

ВИЯВЛЕННЯ СЛІДІВ РУК

Виявлення слідів рук.  Сутність фізичних методів виявлення латентних слідів пальців керується   до  використання  який-небудь  об’єктивної   фізичної закономірності.

Наприклад, на властивості речовин, що входять до складу потожирових виділень, утримувати    частки інших речовин, що впровадилися в них, не вступаючи з ними в хімічні сполуки, також до цієї групи методів можна віднести явища адгезії, як-от, прилипання іншої речовини до слідоутворюючий речовини. До фізичних методів відносять насамперед оптичні методи, що грунтуються на посиленні видимості слідів, шляхом використання найбільше сприятливих умов освітлення і спостереження, (варто зауважити, що існує інша  класифікація, що виділяє таку групу методів, як “візуальні методи”, куди і відносять оптичні методи виявлення слідів рук).  Самим простим способом виявлення слідів рук на місці події є оптичний метод. Цей спосіб дозволяє зберегти сліди і  слідосприймаючу поверхню, у початковому стані, тому повинний застосовуватися в першу чергу.

До прийомів оптичного методу виявлення слідів рук  відносяться наступні:  Освітлення й огляд поверхні під визначеним кутом: кути можуть бути рівними або різними. Досягається це шляхом зміни положення (малогабаритного предмета), переміщенням точки спостереження або джерела світла. Об’ємні сліди рук зручно вивчати під косо падаючим освітленням. Для виявлення малопомітних потожирових слідів на предметі з глянсовою поверхнею об’єкт необхідно поставити в таке положення до джерела світла, щоб світло падав під кутом і відображався в напрямку до ока (кути освітлення і спостереження рівні).  Громіздкі предмети оглядаються за допомогою переносної лампи або кишенькового ліхтаря шляхом послідовного переміщення його стосовно поверхні предмета. Помешкання, де робиться огляд, доцільно затемнити. Іноді для того, щоб виявити малопомітні сліди, поверхня предмета воложать подихом. При цьому волога з поверхні предмета зникає швидше, чим із сліду, і дозволяє спостерігати його візуально.

Огляд прозорих предметів на просвіт: дозволяє виявляти слабко видимі потожирові сліди рук.

Для посилення контрасту доцільно розташовувати предмет так, щоб він знаходився на темному, однорідному тлі, а якщо оглядається громіздкий предмет, то за ним розміщають чорний екран. При цьому також рекомендується робити огляд у затемненому помешканні, забезпечивши спрямоване освітлення що оглядається предмета. Якщо в такий спосіб на прозорому предметі не удасться виявити сліди рук, то роботу з цим предметом можна припинити : слідів на ньому, вірогідніше усього, немає.   Застосування різних світлофільтрів: дає можливість виявляти сліди рук на предметах, колір поверхні яких близький до кольору сліду. Це дозволяє підвищити контрастність слідів папілярних ліній стосовно тла.

Вибір конкретного світла фільтра аналогічний доборові світлофільтрів, використовуваних для посилення контрасту    методом    коліророзподільчої    зйомки.   Пофарбовані малоконтрастні сліди варто розглядати при яскравому освітленні. щонаправляється під різними кутами стосовно   поверхні предмета.

Освітлення слідів променями світла з різною довжиною хвилі: піт і жир по різному розсіюють світлові промені. У слідах із підвищеним утриманням поту краще розсіюються промені світла з малою довжиною хвилі. Тому, такі сліди виявляють світлом із підвищеним утриманням синіх променів. Сліди з підвищеним утриманням жирового компонента для посилення контрасту необхідно висвітлювати жовтими променями, оскільки жир сильніше розсіює промені світла з більшою довжиною хвилі.

Наші приватні детективи в Києві проведуть виявлення слідів рук з предметів.
Exit mobile version