Приватний детектив в Україні – допомога слідчим підрозділам.

Приватний детектив в Україні – допомога слідчим підрозділам.

Ситуація в сфері розслідування злочинів продовжує залишатися важкою. Негативні процеси, що почалися більш десятиліття назад і вже що досить ускладнили цю сферу державної діяльності, продовжуються. Не слабшає відтік слідчих зі слідчої роботи, а найчастіше  взагалі з правоохоронних органів.

Посада слідчого вчорашні студенти використовують як тимчасове (1-2 року) місце, що дозволяє “пересидіти” період, затрачуваний на пошуки роботи, одержання визначених навичок і знайомств для відходу в комерційні структури. У результаті професіоналами вважають слідчих із трирічним стажем. І навіть таких залишилося не багато, дійсно ж досвідчених слідчих – взагалі одиниці.

Це тим більше небезпечно, що саме досвід, ” щодозволяє знаходити і використовувати за аналогією рішення, у минулому успішні” , вкрай важливий при проведенні конкретних слідчих дій. Тут значимі не тільки знання, але і навички, що склалися стереотипи поводження, що максимально швидко дають відповіді на питання, що виникають у ході слідчих дій.

Більш того, багато слідчих не мають не тільки вищого, але і середньої фахової освіти; утворення помітної їхньої частини  не є юридичним. У цьому зв’язку пізнання і навички в області тактики слідчих дій у багатьох слідчих узагалі відсутні. При їхньому виробництві вони, думаємо, намагаються заповнити цей недолік за допомогою здорового глузду і життєвого досвіду. Останні найчастіше бувають поганою підмогою: кореляційні зв’язки в них, як правило, нічим не обґрунтовані, склалися випадково. Тому “здорові” міркування при відсутності яких-небудь початкових готових схем для таких слідчих малопродуктивні.

Отже, щорічно ми втрачаємо кадровий потенціал. За 6 місяців цього року зі слідчих підрозділів вибуло 55 співробітників, торік   роботу залишили 103 фахівця. Причини звільнення слідчих -і високе навантаження і низька заробітна плата. У порівнянні з колегами з інших відомств міліцейські “слідопити” значно защемлені в соціальних правах. Хоча процесуальне положення слідчого однаково для всіх правозахисних органів. Але судите самі: працівники прокуратури одержують заробітну плату в 2-3 рази вище, ніж наші фахівці того ж рівня. Щорічно з слідчих підрозділів ідуть 18% юристів і в основному в адвокатуру, комерційні й охоронні структури, або  в приватний детектив в Україні , де платять більше. І це не єдина проблема. В даний час вищу юридичну освіту  мають 36% слідчих міліції.

Заклопотаність викликає також тривале реформування судової системи. Правоохоронні органи вкрай мають потребу в нових, нормальних робочих інструментах. Слідчі буквально стогнуть від архаїчності норм- кримінально процесуального закону. Тільки один приклад: нині діючий КПК фактично дає можливість настільки затягти кримінальне провадження (наприклад, при ознайомленні з матеріалами справи обвинувачуваним і його адвокатом), що і сторінки в його томах пожовкнуть, і свідки забудуть деталі події, і обстановка зміниться і аж ніяк не в інтересах правосуддя.

Крім того, як вже неодноразово відзначалося, права підозрюваних і обвинувачуваних значно перевищують обсяг прав потерпілих і свідків. Це також усклоаднює процес доведення вини злочинця. Адже по Конституції всі сумніви у винності обвинувачуваних повинні бути використані на його користь.

Взяти, наприклад, злочини, зв’язані з незаконним оборотом наркотичних засобів або зброї. Ефективно бороти з ними просто неможливо без гнучкого процесуального законодавства. Насамперед , потрібна коректування в питаннях участі понятих в оперативно-слідчих діях, вилучення наркотичних засобів або зброї, проведення досліджень і експертиз.

З кінофільмів і книг ми знаємо, що слідчі ведучих країн у своїй роботі використовують саму передову спецтехніку, криміналістичні засоби і комп’ютерні технології для розкриття і розслідування злочинів. Якби  наші закордонні колеги могли побачити набір технічних засобів, використовуваних слідчимипідрозділами України думаю, вони б просто не повірили, що з подібним “арсеналом” можна взагалі розкривати якісь злочини. Слідчим не вистачає елементарного: папера, транспорту, фото- і відеоапаратури, робочих кабінетів, не говорячи вже про комп’ютери, диктофони і т.д. Більшість наших співробітників дотепер   працюють на старих або власних комп’ютерах.

І, звичайно, дуже неприємно бачити, що злочинці використовують у своїй протиправній діяльності новітні досягнення вітчизняної і закордонної техніки.

Вищесказане максимально загострює необхідність вироблення підходу, що дозволяє відразу ж відповісти на переважну більшість питань, що виникають як при підготовці, так і в ході проведення будь-якої слідчої дії.

У зв’язку з вищевикладеним виникла й усе більш загострюється насущна проблема: необхідні засоби, що дають такі готові схеми, а також лаконічно викладені практичні рекомендації. Останні повинні відноситися тільки до конкретних обставин намічуваної слідчої дії, враховувати слідчу ситуацію, що склалася до його початку, іншу вихідну інформацію.

Приватний детектив в Україні – це реальна допомога слідчим підрозділам, яку законодавець може надати лише за  політичної волі та відсутності витрат з державного бюджету.

Залишити коментар